Marina Apatin

Izveštaj sa sastanka Grupacije za nautičku privredu i nautički turizam (NATUS)

Sastanak Grupacije za nautičku privredu i nautički turizam održan je u marini Apatin 11. maja .

Sastanku je prisustvovalo 30 učesnika iz TO Kovin, Sombora, Apatina, predstavnik min. infrastrukture i saobraćaja , šef kapetanije , agencije za luke , iz prostornog planiranja i urbanizma grada Sombora , pokrajinske privredne komore , predstavnici kajakaškog, jedriličarskog i ribolovnog saveza , članovi NATUS-a, proizvođaci nautičke opreme i plovila, autori nautičkih atlasa i priručnika i prestavnik turističke agencije Kompas iz Novog Sada. Skup je otvorila predsednica Skupštine grada Apatina. Sastankom je predsedavao Vlada Kresojević, podpredsednik grupacije NATUS. Podpredsednik grupacije Vlada Kresojević je podneo izveštaj o uspešnom nastupu grupacije na sajmu nautike u Beogradu. Pohvaljena je organizacija sajma uz bogatu izložbu nautičke opreme i plovila , a na štandu NATUS-a predstavljeno je 12 članica grupacije.

Posle izveštaja o radu grupacije u predhodnih 25 godina rada i analize zaključaka sa okruglog stola održanog na Sajmu nautike u Beogradu o problematici nautičke privrede , infrastrukturi u priobalju, plovnim putevima i nautičkim potencijalima Zapadno bačkog okruga koje je izložio član grupacije inženjer Krsta Pasković, medijator i suorganizator ovog skupa. Učešće u diskusiji su uzeli predstavnici zavoda za urbanizam iz Sombora, udruženja Moja Lađa i v.d. direktorka marine Apatin Ljiljana Krec .

Domaćin skupa je bilo JP Putničko pristanište i marina APATIN u saradnji sa udruženjem Dunavski propeler. PKS je obezbedila mini bus za prevoz članova grupacije NATUS.

Sastanak je organizovan odlično u sali za prezentaciju uz obilazak marine i upoznavanje sa ponudom usluga u marini: odličan smeštaj, restoran , klubske prostorije , plovidba turističkim brodićem , toaleti sa kabinama za tuširanje. Sve je bilo na zavidnom i higijenskom nivou.

Na skupu je izložen problem zaustavljanja izgradnje pristana u Bezdanu. Izložen je problem projektovanja nautičkih objekata: sidrišta, pristana i marina i da se to projektuje nestručno I nesvrsishodno i kada se to stavi na raspolaganje operateru, on ima velike muke da od lošeg nesvsihodnog projekta organizuje komercijalni profitabilni objekat. Na ovo grupacija ukazuje još od 1992. godine. Grupacija se zalaže za izgradnju pristana višenamenskog karaktera da mogu i velika i mala plovila da pristanu na tako projektovan pristan. Predloženo je da je svrsishodno i funkcionalno za razvoj nautičkog turizma prokopavanje kanala iz rukavca u Apatinu do kanalske mreže DTD, što bi dalo jedan potpuno novi život ovom regionu kako za nautičare tako I za ribolovce.

Izloženo je da prevodnica Bezdan ima jedno od najatraktivnijih tehničkih dostignuća u svetu građevinarstva i da to treba da se iskoristi za svetsku turističku atrakciju kao muzejska jedinica o prvom podvodnom betoniranju i betonu generalno. Razlog je što je to prvo podvodno betoniranje u Evropi, a možda i na svetskom nivou urađeno na prevodnici Bezdan. Skrenuta je pažnja da kulturno -industrijsko nasleđe ima svoje posebno mesto na vodnim putevima i ono je povod za bogatu turističku ponudu a kanali DTD raspolažu takvim objektima ( Bezdan, Mali Stapar, Bečej, Klek i drugi ).

Važno

O dobrim događajima u nautici informisala nas je v.d. direktorka marine da je ukinuta vodna taksa marini koja je jako opterećivala rad marine i da je za strane nautičare takođe ukinuta vodna taksa koja je stvarala vrlo negativan utisak prilikom boravka stranaca nautičara u Srbiji.

Tokom plovidbe obišli smo Apatinski rukavac, videli jedno od najboljih brodogradilišta na Dunavu, plažu i Rebračin restoran, oštećeni pristan i najlepšu crkvu na obali Dunava “12 Apostola” i marinu Apatin. Pogled sa vode je vrlo impresivan. Na zajedničkom ručku uz riblji parikaš i apatinsko pivo razmenjeno je puno zanimljivih informacija : zašto je pristan uništio led, zašto je zatvorena prva benzinska pumpa, zašto se čamci spuštaju i vade ručno, a ne uz pomoć el. vitla.

Članovi grupacije su pohvalili konstrukciju turističkog plovila koje je jako funkcionalno konstruisano i što je vrlo važno plovilo dok plovi ne pravi velike talase i stabilnost je jako dobra.

Posebno je pohvaljena i turistička ponuda malim brodićem Tatjana Sombor-Monoštor-Mali Stapar ,vlasnik i kapetan plovila nije mogao da nam se priključi jer je upravo imao grupu turista iz Bačkog Monoštora za plovidbu somborskim kanalima.

Marini Apatin je ispred međunarodnog udruženja IWI i Dunavskog propelera uručena poklon karta plovnih puteva Evrope . Prezentiran je poziv za nastup na sajmu nautike u Diseldorfu januar 2019.

Grupacija NATUS preporučuje da posetite marinu Apatin i uživate u odličnom smeštaju , dobrom vezu za plovila , ribljem parikašu i apatinskom pivu uz dobra vina i voćne rakije.

Konstatovano je da ova regija ( Apatin, Sombor, Bački Monoštor, Šebešok, Bezdan ) može da bude izuzetno atraktivna za nautičku privredu i nautički turizam ali joj treba stručno pomoći od strane resornih ministarstava, lokalnih uprava i grupacije NATUS jer bi se moglo uposliti više stotina domaćinstava i stanovnika ovog regiona.

Članovi grupacije NATUS su posetili prevodnicu i mlin u Sivcu / Mali Stapar koji bi mogao da bude biser nautičkog turizma Srbije, što su svi zajednički konstatovali.

Ispred organizatora izveštaj pripremio uz pomoć saradnika inženjer Krsta Pasković predsednik Udruženja Dunavski propeler i član međunarodnog udruženja IWI.

 

Galerija - Izveštaj sa sastanka Grupacije za nautičku privredu i nautički turizam (NATUS)

VOŽNJA BRODIĆEM „APATINKA“ - MAJ 2024.
01.05.2024. - U 11h u trajanju od 1h, MARINA – ZALIV - VELIKI LIMAN, 450 dinara01.05.2024. - U 16h u trajanju od...
Evropski Amazon
Evropski Amazon je destinacija koja nudi mnoštvo aktivnosti, od vožnje biciklom uz Muru, Dravu i Dunav, preko veslanja...
Naša web stranica je nadograđena
Dragi gosti i korisnici, imamo novosti za Vas! Naša web stranica je upravo nadograđena, te osvežena novim fotografijama...
PECAROŠKI PAKET U APATINU
  OPCIJA 1.  JEDNO NOĆENJE, DVA DANA (ZA DVE OSOBE) NOĆENJE SA DORUČKOM U ½ SOBI -5180,00 DINARA IZNAJMLJIVANJE ČAMCA -3400,00 DINARA  VIŠEDNEVNA DOZVOLA ZA...
Unapređenje web stranice i pristupnog sistema na pontonima u marini
Drago nam je što smo u prilici da podelimo sa vama vest da radimo na novom unapređenju web...
BRODIĆ APATINKA - RASPORED VOŽNJI ZA SEPTEMBAR 2023.
02.09.2023. – U 11 časova u trajanju od 1,5 čas, MARINA-VAGONI, 450 dinara 09.09.2023. – U 11 časova u trajanju od 1 časa,...