Марина Апатин

Извештај са састанка Групације за наутичку привреду и наутички туризам (НАТУС)

Састанак Групације за наутичку привреду и наутички туризам одржан је у марини Апатин 11. маја .

Састанку је присуствовало 30 учесника из ТО Ковин, Сомбора, Апатина, представник мин. инфраструктуре и саобраћаја , шеф капетаније , агенције за луке , из просторног планирања и урбанизма града Сомбора , покрајинске привредне коморе , представници кајакашког, једриличарског и риболовног савеза , чланови НАТУС-а, произвођаци наутичке опреме и пловила, аутори наутичких атласа и приручника и преставник туристичке агенције Компас из Новог Сада. Скуп је отворила председница Скупштине града Апатина. Састанком је председавао Влада Кресојевић, подпредседник групације НАТУС. Подпредседник групације Влада Кресојевић је поднео извештај о успешном наступу групације на сајму наутике у Београду. Похваљена је организација сајма уз богату изложбу наутичке опреме и пловила , а на штанду НАТУС-а представљено је 12 чланица групације.

После извештаја о раду групације у предходних 25 година рада и анализе закључака са округлог стола одржаног на Сајму наутике у Београду о проблематици наутичке привреде , инфраструктури у приобаљу, пловним путевима и наутичким потенцијалима Западно бачког округа које је изложио члан групације инжењер Крста Пасковић, медијатор и суорганизатор овог скупа. Учешће у дискусији су узели представници завода за урбанизам из Сомбора, удружења Моја Лађа и в.д. директорка марине Апатин Љиљана Крец .

Домаћин скупа је било ЈП Путничко пристаниште и марина АПАТИН у сарадњи са удружењем Дунавски пропелер. ПКС је обезбедила мини бус за превоз чланова групације НАТУС.

Састанак је организован одлично у сали за презентацију уз обилазак марине и упознавање са понудом услуга у марини: одличан смештај, ресторан , клубске просторије , пловидба туристичким бродићем , тоалети са кабинама за туширање. Све је било на завидном и хигијенском нивоу.

На скупу је изложен проблем заустављања изградње пристана у Бездану. Изложен је проблем пројектовања наутичких објеката: сидришта, пристана и марина и да се то пројектује нестручно И несврсисходно и када се то стави на располагање оператеру, он има велике муке да од лошег несвсиходног пројекта организује комерцијални профитабилни објекат. На ово групација указује још од 1992. године. Групација се залаже за изградњу пристана вишенаменског карактера да могу и велика и мала пловила да пристану на тако пројектован пристан. Предложено је да је сврсисходно и функционално за развој наутичког туризма прокопавање канала из рукавца у Апатину до каналске мреже ДТД, што би дало један потпуно нови живот овом региону како за наутичаре тако И за риболовце.

Изложено је да преводница Бездан има једно од најатрактивнијих техничких достигнућа у свету грађевинарства и да то треба да се искористи за светску туристичку атракцију као музејска јединица о првом подводном бетонирању и бетону генерално. Разлог је што је то прво подводно бетонирање у Европи, а можда и на светском нивоу урађено на преводници Бездан. Скренута је пажња да културно -индустријско наслеђе има своје посебно место на водним путевима и оно је повод за богату туристичку понуду а канали ДТД располажу таквим објектима ( Бездан, Мали Стапар, Бечеј, Клек и други ).

Важно

О добрим догађајима у наутици информисала нас је в.д. директорка марине да је укинута водна такса марини која је јако оптерећивала рад марине и да је за стране наутичаре такође укинута водна такса која је стварала врло негативан утисак приликом боравка странаца наутичара у Србији.

Током пловидбе обишли смо Апатински рукавац, видели једно од најбољих бродоградилишта на Дунаву, плажу и Ребрачин ресторан, оштећени пристан и најлепшу цркву на обали Дунава “12 Апостола” и марину Апатин. Поглед са воде је врло импресиван. На заједничком ручку уз рибљи парикаш и апатинско пиво размењено је пуно занимљивих информација : зашто је пристан уништио лед, зашто је затворена прва бензинска пумпа, зашто се чамци спуштају и ваде ручно, а не уз помоћ ел. витла.

Чланови групације су похвалили конструкцију туристичког пловила које је јако функционално конструисано и што је врло важно пловило док плови не прави велике таласе и стабилност је јако добра.

Посебно је похваљена и туристичка понуда малим бродићем Татјана Сомбор-Моноштор-Мали Стапар ,власник и капетан пловила није могао да нам се прикључи јер је управо имао групу туриста из Бачког Моноштора за пловидбу сомборским каналима.

Марини Апатин је испред међународног удружења IWI и Дунавског пропелера уручена поклон карта пловних путева Европе . Презентиран је позив за наступ на сајму наутике у Диселдорфу јануар 2019.

Групација НАТУС препоручује да посетите марину Апатин и уживате у одличном смештају , добром везу за пловила , рибљем парикашу и апатинском пиву уз добра вина и воћне ракије.

Констатовано је да ова регија ( Апатин, Сомбор, Бачки Моноштор, Шебешок, Бездан ) може да буде изузетно атрактивна за наутичку привреду и наутички туризам али јој треба стручно помоћи од стране ресорних министарстава, локалних управа и групације НАТУС јер би се могло упослити више стотина домаћинстава и становника овог региона.

Чланови групације НАТУС су посетили преводницу и млин у Сивцу / Мали Стапар који би могао да буде бисер наутичког туризма Србије, што су сви заједнички констатовали.

Испред организатора извештај припремио уз помоћ сарадника инжењер Крста Пасковић председник Удружења Дунавски пропелер и члан међународног удружења IWI.

 

Галерија - Извештај са састанка Групације за наутичку привреду и наутички туризам (НАТУС)

ВОЖЊА БРОДИЋЕМ „АПАТИНКА“ - МАЈ 2024.
01.05.2024. - У 11h у трајању од 1h, МАРИНА – ЗАЛИВ - ВЕЛИКИ ЛИМАН, 450 динара01.05.2024. - У 16h у трајању од...
Европски Амазон
Европски Амазон је дестинација која нуди мноштво активности, од вожње бициклом уз Муру, Драву и Дунав, преко веслања...
Наша веб страница је надограђена
Драги гости и корисници, имамо новости за Вас! Наша веб страница је управо надограђена, те освежена новим фотографијама...
ПЕЦАРОШКИ ПАКЕТ У АПАТИНУ
  ОПЦИЈА 1.  ЈЕДНО НОЋЕЊЕ, ДВА ДАНА (ЗА ДВЕ ОСОБЕ) НОЋЕЊЕ СА ДОРУЧКОМ У ½ СОБИ -5180,00 ДИНАРА ИЗНАЈМЉИВАЊЕ ЧАМЦА -3400,00 ДИНАРА  ВИШЕДНЕВНА ДОЗВОЛА ЗА...
Унапређење веб странице и приступног система на понтонима у марини
Драго нам је што смо у прилици да поделимо са вама вест да радимо на новом унапређењу веб...
БРОДИЋ АПАТИНКА - РАСПОРЕД ВОЖЊИ ЗА СЕПТЕМБАР 2023.
02.09.2023. – У 11 часова у трајању од 1,5 час, МАРИНА-ВАГОНИ, 450 динара 09.09.2023. – У 11 часова у трајању од 1 часа,...