JP Dunavska Obala

Apatin

POLOŽAJ APATINA

Opština Apatin je locirana, u okviru prostora Vojvodine, na krajnjem Zapadu, odnosno na području zapadne Bačke i nalazi se na 45 40 severne geografske širine i 18 59 istočne geografske dužine. Na osnovu veličine svoje teritorije koja iznosi 333 kvadratnih kilometara može se svrstati u grupu srednje velikih pokrajinskih opština.

Izuzetno povoljan geografski položaj, neposredno uz levu obalu Dunava, tzv. plave evropske magistrale predstavlja dodatni potencijal cele opštine a posebno samog Apatina. Pored ove prirodne, zapadne granice, opština Apatin se na severu i severoistoku graniči sa teritorijom opštine Sombor, a na jugu i jugoistoku sa opštinom Odžaci. Uz grad Apatin koji predstavlja administrativni, privredni, prosvetni i kulturni centar, na području apatinske opštine nalazi se još četiri naselja seoskog karaktera: Svilojevo, Kupusina, Prigrevica i Sonta.

SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE "GORNJE PODUNAVLJE"

Područje Apatinskog rita predstavlja područje veličine preko 5.000 hektara koji se prostiru duž leve obale Dunava, nastavljajući se na Monoštorski rit, u šumsko-močvarnom pojasu nastalom radom reke Dunav, od Apatina do mosta kod Bogojeva. Zajedno sa Monoštorskim ritom čini celinu Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje”, danas tek dela nekada mnogo veće poplavne doline Dunava. Apatinski rit se svojim većim delom i danas nalazi u poplavnoj zoni, što ga čini jednim od retkih preostalih celovitih područja na kojima vladaju gotovo neizmenjeni hidrološki uslovi koji su i učinili ovo područje tako biološki raznoliko. Izlivajući se i povlačeći svake godine, Dunav nanosi plodni mulj iz koga se iznova rađa više nego bogat živi svet ovog područja. Čitavih 3.500 hektara Apatinskog rita pod direktnim je uticajem vodnog režima druge najveće evropske reke, bivajući periodično, najčešće u proleće, poplavljeno, noseći sa sobom velike količine otopljenog snega sa planina. Zbog zadržane izvornosti vodnog režima, na ovom području su se zadržala karakteristična ritska obeležja, kao što su poslednji veliki fragmenti prirodnih ritskih šuma, sastavljeni od vrba, topola i hrastova, kao i brojni rukavci, mrtvaje i bare, koji ovaj rit svrstavaju u red najznačajnijih mrestilišta na području čitavog toka Dunava. Nalazeći se upravo naspram Kopačkog rita, odnosno ušća Drave u Dunav, predstavlja jedinstvenu i neraskidivu ekološku celinu značajnu za opstanak mnogih vrsta vezanih za vlažna staništa, ponajviše ptica kao što su: crna roda, orao belorepan i brojne čaplje, ali i mrestilište za veliki broj rečnih riba.

 

 

Galerija Apatina

LOV I RIBOLOV U APATINU

Dobrim gospodarenjem omogućeno je da se i u ovom delu Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje” organizuje lov i ribolov kako za domaće stanovništvo tako i za mnogobrojne goste uz stručnu pomoć zaposlenih u Šumskoj upravi “Vojvodinašuma” u Apatinu. Lovcima je na raspolaganju i objekat u kojem mogu prenoćiti a reč je o Dvorcu koji je nalazi u šumi. Ribiolovcima je na raspolaganju Dom sportova na vodi gde se nalazi USR “Bucov” gde mogu dobiti sve informacije o ribolovu.

BANJA JUNAKOVIĆ

Medicinske terapije obuhvataju lečenje raznih vrsta reumatizma, traumatoloških oboljenja, ginekoloških oboljenja i steriliteta i nespecifičnih oboljenja respiratornog aparata. Uz veliku stručnost medicinskog osoblja obavljaju se hidroterapije, elektroterapije, inhalacije, parafinoterapije, kineziterapija, radna terapija i ručna masaža. Za rekreaciju gostima i pacijentima na raspolaganju stoji kompleks spoljnih bazena, sportski tereni za mali fudbal, odbojku, košarku, bič volej, četiri teniska terena, dve saune, velnes program i dva restorana.

 

 

Posetite JP ”Dunavska obala” Apatin